EL PATRÓ CLOS DE L’OBAC

Els vins de les propietats Clos de l’Obac i Miserere, així com els de les vinyes Dolç de l’Obac i Kyrie, segueixin un sistema de cupatge que es basa en un patró que repeteix les varietats i percentatges de raïm cada any, segons els quatre cupatges  específics que s’han triat per a cadascun dels quatre vins. La finalitat d’aquest sistema és que, cada any, siguin les característiques de la nostra climatologia continental i mediterrània les que defineixin, per contrast, la personalitat i el caràcter de cada vi, i no que les característiques d’un vi de cupatge aleatori, es facin servir per justificar l’anyada. Amb aquest sistema, i a despit de les variants climàtiques, el repte consisteix en arribar a elaborar una gran vi cada collita, un vi que reflecteixi els trets diferencials del conjunt de les quatre estacions d’un any.

Els vins Costers del Siurana, passen per un procés de criança extremadament precís i molt acurat. Un cop el vi està acabat, i depenent de la temperatura exterior, durant tres o quatre mesos es deixa reposar dins les tines de fermentació i estoc en contacte amb el fred intens de l’hivern a fi i efecte de provocar la primera estabilització natural sense necessitat de fer servir tines isotèrmiques i pales de remogut.

Posteriorment, el vi, sempre per gravetat, es trasbalsa a la sala de criança  en botes de roure francès de les varietats Limousin, Allier i Nevers, on hi romandrà entre deu i quinze mesos segons les característiques de l’anyada. Durant aquest temps se’l sotmet a decantació a través de trasbalsos manuals controlat per espelma, per tal de separa del vi els baixos que es van dipositant al fons de les bótes i que poden embrutar el vi i alterar-ne els bons gustos. Durant els mesos de criança, les botes són exposades al fred hivern prioratí a fi efecte de provocar en el vi una segona estabilització natural, tot aprofitant el moment per dur a terme les clarificacions manuals amb clara d’ou, bóta per bóta.